Науковці передбачили зіткнення двох чорних дір в іншій галактиці з похибкою лише у 4 години

Астрономи передбачили зіткнення двох чорних дір у галактиці OJ 287, світло від якої до Землі дійде за 3,5 мільярда років, з похибкою у чотири години, повідомляє hromadske з посиланням на The Astrophysical Journal Letters.

У галактиці розташовується одна з найбільших нині відомих чорних дір – її маса у 18 млрд більша, ніж у Сонця. Поряд із цієї чорною дірою є ще одна, але менша.

Кожні 12 років менша чорна діра обертається навколо більшої чорної діри. За цей час менше діра двічі проходить через акреційний диск більшої. Через це стаються спалахи яскравіші за весь Чумацький Шлях.

Читайте також: Вчені показали найдетальнішу в історії мапу Місяця

Спалахи могли ставатися нерегулярно раз у рік або раз у 10 років. У 2010 році науковці побудували модель, яка передбачала спалахи з точністю до 3 тижнів, але через 8 років іншим вченим вдалося передбачити спалахи з похибкою у чотири години.

Астрономи з Каліфорнійського технологічного інституту перевірили, чи правильно вони передбачили спалахи за допомогою телескопа Spitzer. Вони використали його дані з 31 липня до 6 вересня 2019 року. Саме тоді телескоп фіксував OJ 287.

Читайте також: Чумацький Шлях "викидає" із себе зайві зірки: науковці пояснили, як це відбувається

Так, 31 липня у галактиці стався спалах. Він стався якраз протягом 4 годин, як і прогнозували вчені.

Підписуйся на сторінки UAINFO у Facebook, Twitter і YouTube




Comments

    No results found.