Євросоюз закликав Росію забезпечити доступ ОБСЄ на окупований Донбас

Про це йдеться у заяві Європейського Союзу щодо агресії Росії проти України та незаконної окупації Криму, виголошеній у четвер, 30 квітня, під час онлайн-засідання Постійної ради ОБСЄ, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Європейський Союз залишається глибоко занепокоєний обмеженнями руху, з якими стикаються СММ у непідконтрольних уряду районах під приводом пандемії COVID-19. Ми рішуче засуджуємо це серйозне порушення мандату Місії, яке також ставить під загрозу здатність Місії працювати в неконтрольованих урядом районах. Ми закликаємо Росію використати свій суттєвий вплив на збройні формування, які вона підтримує, з метою повного виконання Мінських зобов'язань та усунення цієї перешкоди для СММ виконувати свій мандат", - зазначається у заяві.

Поруч з цим, в ЄС засудили навмисне поширення дезінформації, пов’язаної з пандемією COVID-19, а також зі Спеціальною моніторинговою місією ОБСЄ в Україні.

З огляду на те, що у нинішніх умовах технічні засоби СММ відграють надзвичайно важливу роль у виконанні мандату Місії, в Євросоюзі висловили засудження будь-яких дій, які становлять загрозу функціонуванню цих активів.

"Особи, відповідальні за будь-які умисне пошкодження, знищення або втрату БПЛА СММ та інших засобів, повинні понести відповідальність як з політичної, так і з фінансової точки зору. ЄС закликає сторони виконувати свої зобов'язання", - йдеться у заяві.

Як повідомляв Укрінформ, під приводом протидії поширенню COVID-19 на окупованих територіях російські збройні формування блокують доступ Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ та інших міжнародних місій на окуповані території Донбасу. Місія почала стикатися з регулярними недопусками під час спроб перетину до окупованих районів на блокпостах російських окупаційних сил у Донецькій області з 21 березня та в Луганській області з 23 березня.

Як зазначають в СММ, такі обмеження свободи пересування Місії через лінію зіткнення перешкоджають виконанню її мандата по всій країні.




Comments

    No results found.