РФ продовжувала вбивати людей на Донбасі, вимагаючи в ООН скасувати санкції — Сироїд

Таке переконання у четвер під час віртуальної дискусії щодо можливого впливу епідемії коронавірусу на країни Східного Партнерства, яка відбулася під егідою CEPA – дислокованого у Вашингтоні Центру аналізу європейської політики, висловила заступник голови ВР попереднього скликання, співголова Львівського безпекового форуму Оксана Сироїд, повідомляє кореспондент Укрінформу.

В ході дискусії український політик відповіла на запитання аудиторії вебінару, чи є можливим гуманітарне припинення вогню в зоні конфлікту на Сході України для допомоги населенню на окупованих територіях та забезпечення доступу до них міжнародних гуманітарних організацій.

"На жаль, припинення вогню не може бути досягнуто, поки Росія не буде зацікавлена у такому припиненні вогню. Адже не існує конфлікту на Донбасі або на Сході України. На Сході України немає конфлікту, а є війна Росії з Україною. У цій війні саме Росія виявляє активність. Протягом усього періоду пандемії кожного дня у нас були жертви на Донбасі, де в людей стріляли, підривали їх, вбивали та калічили. Саме в той час, як Росія вимагала скасувати санкції в ООН, вона кожного дня продовжувала вбивати людей на території України", - сказала Сироїд.

Вона окремо наголосила, що ця війна не може бути завершена без повернення в Україну Криму.

"Не варто сподіватися, що війна може бути завершена без повернення Україні Криму. Саме у цьому й полягає мате Росії, - влаштувати торгівлю навколо Донбасу, повернути ці окуповані території на російських умовах та натомість утримати Крим, щоб контролювати Чорне море. Якщо будь-хто погодиться з такими умовами, - не так важливо, чи то буде українська влада, чи міжнародне співтовариство, - це означатиме, що вони відкриють ворота для нової війни. Таким є моє чітке послання", - наголосила політик.

Сироїд висловилася за розширення формату Східного Партнерства, налагодження прямої співпраці між країнами, які потерпають від російської агресивної поведінки або відчувають загрози.

"Напевно, зараз прийшов час переосмислити Східне Партнерство, шукати додаткові формати. Східне Партнерство потребує нового народження, або переродження у ширші форми. Я вважаю, що головний фокус має бути зроблений на співпраці між Балтійським та Чорноморським регіонами. Якщо ми не зробимо цього вчасно, ми, на жаль, дамо Росії навіть більше важелів та сили у цьому регіоні. Єдиний шлях зупинити Росію та стримати її від ескалації та від посилення впливу у цьому регіоні - це дійсно тісніше співпрацювати між країнами Балтійсько-Чорноморського регіону", - підкреслила вона.

Як повідомляв Укрінформ, Росія у квітні внесла на розгляд Генасамблеї ООН чергову резолюцію, яка зобов'язує інші країни припинити економічні обмеження.




Comments

    No results found.