Гібрид пластику і глини: вчені створили нову упаковку для зберігання продуктів

Дослідники зі Стамбула придумали, як надовго зберегти свіжість їжі, використовуючи пластик із властивостями глини. Вони створили упаковку з нанотрубками, яка дешевша і безпечніша за наявні аналоги.

#img_center_nostream#У розвинених країнах організації та споживачі щороку викидають приблизно 220 млн тонн продовольства. Але якщо знайти такий спосіб, за якого харчові продукти довго залишатимуться свіжими, то це допоможе споживачам значно економити.

На сьогодні вже існує пакувальна плівка, яка затримує бактеріальне забруднення і зменшує кількість відходів, дозволяючи харчам продовжувати дозрівати. Але дослідники зіткнулися із труднощами при розробці противомікробної упаковки, яка також може запобігати накопиченню етилену — хімічної речовини, що викликає дозрівання.

Тому вчені з Дослідницького центру нанотехнологій і прикладного центру в університеті Сабанджи у Стамбулі на чолі з доктором Хайрієм Юнал (Hayriye Ünal) розробили пакувальну плівку із глиняними нанотрубками, яка зберігає свіжість їжі.

Вчені додали в поліетиленову плівку галлуаітові нанотрубки, отримані з глини, що схожі на невеликі порожнисті циліндри.

Нанотрубки поглинають етилен і перешкоджають проникненню кисню в плівку, одночасно запобігаючи виходу водяної пари та інших газів. Для знищення мікробів дослідники наповнювали порожні нанотрубки карвакролом — антибактеріальною ефірною олією, що міститься в чабреці і орегано.

Під час випробувань помідори, банани і курятина, загорнуті у прозору поліетиленову плівку з нанотрубками, показали зменшення зростання бактерій і покращення збереження.

Однак, за словами Юнала, для того щоб використовувати цю плівку в побуті, потрібна ще додаткова робота.

Тепер команді потрібно буде протестувати нову плівку, щоб переконатися, що вона безпечна і нетоксична.

Допоможіть продуктам залишатися свіжими якомога довше — дивіться інфографіку простих порад.




Comments

    No results found.