Медузи пережили динозаврів на сотні мільйонів років і побували в космосі — дослідження

Галерея

Вони слизькі і можуть вжалити. Говорячи про морепродукти, ви навряд чи згадаєте про них. І все ж медузи — дивовижні істоти. Одні з найдавніших створінь на Землі, сьогодні вони можуть «загіпнотизувати» натовп людей перед акваріумом. Витратьте декілька хвилин, щоб дізнатися цікаві факти про медуз: імовірно, ви будете здивовані.

Вони старші за динозаврів на сотні мільйонів років.

У медуз немає кісток, тому їхні скам'янілості важко знайти. Проте у вчених є докази, що ці істоти плавали у океанах протягом, принаймні, 500 мільйонів років. Але, ймовірно, родовід медуз йде ще глибше, а їхній вік налічує 700 мільйонів років. Це приблизно втричі більше, ніж у динозаврів.

Їм подобається, як ми змінюємо рівень pH в океанах.

На відміну від більшості морських істот, медузам чудово живеться в нинішніх екосистемах: їм не заважають ані окислення океану, ані інші дії людини, про що свідчить новий звіт Міжурядової групи експертів США з питань зміни клімату в океанах.

Насправді вони — не риби, а желатиновий зоопланктон.

Медузи дещо схожі на риб, але вони — безхребетні тварини, які належать до кнідарій (лат. Cnidaria, тип багатоклітинних тварин). Медузи надзвичайно різноманітні, і багато вчених називає їх «желатиновим зоопланктоном».

Вони на 98 відсотків складаються з води, і у них немає мозку і серця.

Медузи настільки прозорі, що здається, ніби вони зливаються з навколишнім середовищем. Їхні тіла на 98 відсотків складаються з води. Коли медузу викидає на берег, вона може загинути за декілька годин, адже її тіло швидко випаровується.

У медуз рудиментарна нервова система, але немає мозку і серця. Попри це їм, як і людині, потрібний сон.

Однак у деяких медуз є очі.

Незважаючи на спрощену будову тіла, деякі медузи мають здатність бачити. А у деяких видів механізм зору досить складний. Наприклад, у кубомедузи є 24 «ока», два з яких здатні розрізняти кольори. Ця медуза — одна з небагатьох істот на планеті, поле зору якої складає 360 градусів.

Деякі з них можуть бути безсмертними.

Принаймні один вид медуз, Turritopsis nutricula, може ніколи не загинути. За загрози зникнення цей унікальний вид здатний піддаватися «клітинному трансдифференціюванню» — процесу, завдяки якому клітини організму знову стають новими. Іншими словами, у цю медузу вбудовано «фонтан молодості». Вони теоретично безсмертні!

Вони є одними з найсмертоносніших істот на Землі.

У всіх медуз є нематоцісти або жалкі органи, але ступінь опіків може бути різною залежно від виду. Найбільш отруйна медуза в світі — це, ймовірно, кубомедуза (чи морська оса), яка здатна вбити дорослу людину одним укусом усього за декілька хвилин. Відомо, що кожна кубомедуза несе в собі достатньо отрути, щоб вбити 60 осіб. Що ще гірше, їхні опіки дуже болючі — говорять, що біль може вбити людину раніше, ніж отрута. Однак нещодавно австралійські дослідники розробили протиотруту, яка може допомогти від укусів цих медуз.

Вони бувають дуже різними за розміром.

Деякі медузи настільки малі, що практично невидимі, а найменші належать до роду Staurocladia і Eleutheria, діаметр куполу яких від 0,5 до декількох міліметрів. А ось найбільші у світі медузи — справжні монстри. Найдовша у світі — медуза «Левова грива» (Cyanea capillata), із щупальцями, які можуть сягати до 36 метрів! А найбільша за вагою та діаметром — це медуза Nomura (Nemopilema nomurai), яка здатна закрити собою людину-дайвера. Діаметр купола у Номури може бути під 2 метри, а вага — до 200 кілограм.

Деякі з них їстівні.

Їх подають не в будь-якому ресторані, але їстівні види медуз існують і вважаються делікатесом, наприклад у Кореї. А в Японії медуз навіть навчилися перетворювати на цукерки: японські старшокласники придумали робити з Номури солодку і солону карамель. Теоретично після довгого приготування вживати в їжу можна і чорноморських медуз. А білок медуз було використано для створення експериментального морозива, яке починає світитися, коли його їдять.

Вони побували в космосі.

Багато медуз виглядають незвично і навіть чимось схожі на кораблі прибульців, але все-таки вони — жителі планети Земля. Хоча і в космосі медузи побувати встигли. НАСА вперше відправило медуз у космос на борту шатла «Колумбія» ще на початку 90-х, щоб перевірити, чи зможуть вони жити в умовах невагомості. Чому саме їх? Виявляється, і у людей, і у медуз є спеціальні гравітаційно-чутливі кристали сульфату кальцію, які допомагають орієнтуватися в просторі. (У людей ці кристали розташовані у внутрішньому вусі). Як показали дослідження, народжені в невагомості медузи після повернення на Землю мали труднощі з орієнтацією у просторі. Так вчені дізналися, що з аналогічною проблемою можуть зіткнутися і космонавти.

Читайте далі:

Медузи допоможуть очистити морську воду від пластику

Незвичайна істота їсть каміння і переробляє його на пісок — нові відкриття

Як стати русалкою: Ханна Фрейзер




Comments

    No results found.