Верховна Рада завжди залишалася об'єднуючою точкою і завжди допомагала виходити з кризових ситуацій

На початку Погоджувальної ради депутатських фракцій і груп та голів парламентських комітетів Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков висловив сподівання, що вже невдовзі український парламент перейде до звичного формату роботи. Глава парламенту привітав із Днем прикордонника захисників українських кордонів. "Саме вони дуже часто першими стають на захист територіальної цілісності та інтересів нашої держави. Це відбувалося вже багато разів в історії України: і в 2014 році, і в 1941 році. І багато приводів сказати їм сьогодні "дякую" за ту роботу, яку вони роблять протягом багатьох років для нашої держави", – сказав Голова Верховної Ради.

Дмитро Разумков повідомив, що на сьогоднішньому позачерговому засіданні парламенту планується розглянути 17 питань. І запропонував розпочати позачергове засідання парламенту з хвилини мовчання за загиблими ліквідаторами аварії на ЧАЕС з нагоди 34-ї річниці цієї трагедії.

Глава парламенту відзначив, що незважаючи на карантин, парламентські комітети продовжують працювати. "На роботу Верховної Ради карантинні заходи ніяк не вплинули поганим чином і я впевнений, що всі напрацювання будуть внесені до сесійної зали і допомагатимуть державі вийти з посткарантинної ситуації і повернутися до нормального життя", – сказав Дмитро Разумков.

"Верховна Рада завжди залишалася об'єднуючою точкою і завжди допомагала виходити з кризових ситуацій, які, на жаль, але бувають і в нашій державі, і сьогодні, у зв'язку з глобальною пандемією, спостерігається у всьому світі", – наголосив Голова Верховної Ради.

Перший заступник Голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук окреслив напрямки роботи парламенту згідно із затвердженим Планом законодавчих ініціатив.

Заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк у своєму виступі наголосила на потребі затвердження національної програми боротьби з коронавірусною хворобою і виходу з економічної кризи.

Заступник голови фракції "Слуга народу" Олександр Корнієнко відзначив, що перед парламентом стоять дуже важливі завдання, як і перед усією владою загалом. "Як місяць тому влада закликала людей стати до карантину, зараз потрібно віддавати насамперед моральні борги перед народом, – сказав політик. – Бо хтось закрив бізнес, хтось залишився без грошей, хтось – без можливості відпочити влітку. Тому владі потрібно сконцентруватися всім разом, однією командою і працювати над реанімаційним пакетом заходів для економіки". О. Корнієнко звернувся до уряду із закликом більш прагматично і швидко працювати, зокрема, терміново напрацювати пакет заходів, який допоможе малому бізнесу протриматися певний час і розвиватися, а також – програму мікрокредитування. Фракція "Слуга народу" запропонувала наступного тижня провести не одне, а можливо, два пленарних засідання парламенту, а у травні провести два пленарні тижні. Але залишається відкритим питання, чи можна відкрити приймальні для громадян.

Співголова фракції "Опозиційна платформа – За життя" Вадим Рабінович розкритикував запропонований порядок денний позачергового засідання. За його словами, головним питанням є, що наразі людям їсти, як утримувати свої родини, як виходити з кризи? Депутат також наголосив на потребі контролю за Фондом боротьби з коронавірусом, який було створено урядом на початку карантину. Фракція "ОПЗЖ" запропонувала низку заходів на підтримку вітчизняного виробника, фермерів.

Співголова фракції "Європейська солідарність" Петро Порошенко висловив думку, що на позачергових засіданнях парламенту потрібно насамперед розглядати питання оборони та захисту територіальної цілісності, протистояння пандемії та захисту людей, захисту економіки. "В Україні понад 10 тисяч захворілих на COVID-19, з них 2063 хворих – це лікарі. За останні шість днів захворіло більш як 600 лікарів, 16, на жаль, померли", – зазначив П. Порошенко. Фракція запропонувала законопроект, який передбачає забезпечення і страхування лікарів на випадок захворювання та, не дай Боже, смерті, так як це було зроблено у 2014 році, коли застрахували наших воїнів. Петро Порошенко запропонував розглянути цей законопроект на наступному позачерговому засіданні парламенту.

"Таке враження, що ми на "Титаніку", який уже майже затонув, пересуваємо меблі", – образно висловилася лідерка фракції "Батьківщина" Юлія Тимошенко. За її словами, ситуація у країні критична, особливо із наповненням доходної частини бюджету, створюється система фінансових пірамід через облігації внутрішньої позики та депозитні сертифікати, грошей від МВФ не зайшло, енергетика перебуває у стані розбалансування, закриваються один за одним блоки АЕС, шахти. За тиждень-два можуть бути віяльні відключення електроенергії. Фракція запропонувала заслухати у парламенті Прем'єр-міністра з інформацією про ситуацію в енергетиці. Тимошенко також наголосила на потребі ухвалення рішень уряду для забезпечення продовольчої безпеки держави.

Заступник голови фракції "Голос" Ярослав Железняк наголосив, що у Програмі діяльності уряду повинно бути стратегічне бачення виходу з економічно-фінансової кризи, викликаної епідемією коронавірусу. Парламентарій розкритикував недавнє рішення уряду, яким було скасовано закупівлю вітчизняних захисних костюмів для медиків і вирішено придбати китайські костюми майже удвічі дорожче. Фракція "Голос" підтримала ініціативу скороченого розгляду законопроекту про банківську діяльність. "Треба парламенту збиратися на чергові засідання і давати відповіді на запитання, як надалі працюватиме вітчизняна економіка, лікарі, як виходитиме країна із кризи", – підкреслив Я. Железняк.

Тарас Батенко (ДГ "За майбутнє") висловив думку, що порядок денний парламенту не повинен узгоджуватися кулуарно, а обговорюватися на Погоджувальній раді керівниками всіх депутатських фракцій і груп. Депутат запропонував заслухати у парламенті звіт та інформацію уряду про боротьбу з коронавірусом та програму виходу з економічної кризи, підтримки малого і середнього бізнесу.

Про потребу розробити і схвалити державну підтримку малого і середнього бізнесу, аграріїв, відновлення роботи магазинів і надання можливості місцевим радам самим вирішувати питання про послаблення карантинних обмежень говорили і представники ДГ "Довіра".

Головний санітарний лікар України Віктор Ляшко поінформував депутатів про ситуацію із забезпеченням вітчизняних лікарень ліжками для лікування коронавірусних хворих, апаратами ШВЛ, проведення тестувань, про підвищення виплат медикам. "За квітень, завдяки прийнятому парламентом закону, кожен медичний працівник отримає надбавку", – запевнив В. Ляшко. За його словами, Україна може вийти на 30-80 тисяч тестувань на COVID-2019 на тиждень. Найближчим часом також буде запущено тестування на наявність антитіл. "При розробці плану виходу з карантину повинно враховувати баланс між епідемічною ситуацією і подоланням економічної кризи", – наголосив головний санітарний лікар.

Представники парламентських комітетів також висловили свої пропозиції до порядку денного парламенту.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут




Comments

    No results found.