Дослідники відкрили першого відомого науці динозавра, що плаває

Довгий час вважалося, що динозаври були обмежені пересуваннями сушею, однак це припущення оскаржує добре збережений хвіст динозавра Spinosaurus aegyptiacus. Експерти описали унікальну структуру хвоста і вказали, що цей придаток міг допомагати спинозавру пересуватися у воді.

Про це пише Science Alert.

Скам’янілість знайшли на південному сході Марокко. Вона вказує на те, що у спинозавра був гнучкий хвіст з рядом високих нервових відростків. Хвіст міг просувати хижого динозавра через воду, працюючи подібно до руху, яке ми спостерігаємо у сучасних крокодилів. Детально дослідити хвіст вченим вдалося, створивши 3D-модель скелета спинозавра. За оцінками, вік хвоста сягає від 90 до 100 мільйонів років.

"У цього динозавра є хвіст з несподіваною і унікальною формою, що складається з надзвичайно високих нервових шипів і подовжених шевронів, які утворюють великий гнучкий орган в формі плавника", - пишуть дослідники в своїй статті.

Кілька століть тому вчені припустили, що наземні динозаври могли мешкати у водному середовищі, але в останні десятиліття ця ідея втратила свою популярність, і більшість дослідників гадали, що динозаври були обмежені пересуваннями на суші.

Тепер палеонтологи повернулися до цієї ідеї і ваажають знайдену скам’янілість однозначним свідченням пристосованості деяких динозаврів до води.

"Ця знахідка відкриває нам очі на весь цей новий світ можливостей для динозаврів, - каже палеонтолог Низар Ібрагім з Університету Детройта Мерсі.- Це початок абсолютно нової стоірнки і радикальна зміна речей з точки зору того, що ми знаємо про життя динозаврів".

Нагадаємо, майже 100 млн років тому на світі мешкав подібний до птаха динозаврик довжиною близько 6 см з випуклими очима та дзьобом, заповненим десятками гострих зубів. Тепер це найменший динозавр з відомих науці. 




Comments

    No results found.