«Габбл» відзначив своє тридцятиріччя знімком двох туманностей (відео)

NASA опублікувало новий знімок космічного телескопа «Габбл», зроблений до тридцятиліття роботи обсерваторії в космосі. На ньому показані дві туманності з великої області зореутворення в сусідній з нами  галактиці Велика Магелланова хмара, повідомляється на сайті обсерваторії.

«Габбл» є найбільш відомою і результативною орбітальною обсерваторією з працюючих на сьогодні. Він був запущений в космос 24 квітня 1990 року і за три десятки років роботи на навколоземній орбіті провів 1,4 мільйона сеансів спостережень.

Сумарний обсяг накопичених даних складає десятки терабайт, вони використовувалися для написання понад 17 тисяч наукових статей в галузі астрофізики та космології. Зокрема, спостереження, проведені телескопом, зіграли ключову роль в відкриття прискореного розширення Всесвіту. Поки що наукова програма телескопа, яка вже неодноразово продовжувалася, розрахована до червня 2021 року. Очікується що надалі йому на заміну прийде нова космічна обсерваторія «Джеймс Вебб».

До тридцятої річниці своєї роботи телескоп отримав новий знімок, який отримав позначення «Космічний риф», на якому показані дві туманності NGC 2014 і NGC 2020, розташовані у великій області зореутворення Великій Магеллановій хмарі. Ця галактика-супутник Чумацького шляху знаходиться на відстані близько 163 тисяч світлових років від Сонця.

У центральній частині NGC 2014 помітна група яскравих, масивних зірок, які потужними зірковими вітрами розчистили простір навколо себе від газу і пилу, утворивши «бульбашки», і поступово руйнують сусідню велику хмару газу. Ультрафіолетове випромінювання від зірок іонізує водень в туманності, змушуючи його світитися. Туманність NGC 2020 сформувалася завдяки зірці Вольфа-Райе, яка в 15 разів масивніше Сонця і приблизно в 200 тисяч разів яскравіше нього. Зірка активно втрачає свою речовину у вигляді потужних зоряних вітрів і через кілька мільйонів років може вибухнути як наднова.

Натхнення: earth-chronicles.ru




Comments

    No results found.