Чому сповільнюються урагани і чому це так погано: нове дослідження

Вчені попереджають, що глобальне потепління може значно уповільнити урагани. І це дуже, дуже погані новини.

На перший погляд “уповільнення ураганів” звучить як вельми непогана перспектива. Ось тільки мова в даному випадку йде не про зниження швидкості вітру всередині шторму, а про уповільнення поширення самого катаклізму. Це означає, що він буде бушувати на одному місці набагато довше, завдаючи все більше руйнувань, перш ніж рушить далі.

Нове дослідження засноване на метеорологічних даних, зібраних з 1950 року, а також на спостереженнях за ураганами за останні кілька років. Крім того, в справу пішли прогнози на основі моделей, створених за допомогою комп’ютерного моделювання. Вчені вивчили “поступальний” рух ураганів по території, а не швидкість штормових вітрів — оскільки, незалежно від швидкості вітру, шторм може поширюватися і швидко, і вкрай повільно.

Наприклад, в 2019 році ураган Доріан викликав пориви вітру зі швидкістю до 295 кілометрів на годину, але за годину проходив лише кілька кілометрів. На практиці це означає, що у вихору було більше часу, щоб знищувати майно і проливати більше опадів в конкретній невеликій області. Якщо майбутні урагани будуть продовжувати слідувати моделі урагану Доріан, то вони, ймовірно, будуть ще більш руйнівними.

“Наші розрахунки показують, що майбутнє антропогенне потепління може призвести до значного уповільнення руху урагану, особливо в деяких населених районах середніх широт», розповів кліматолог Ган Чжан з Прінстонського університету.

Використовуючи детальні кліматичні моделі, Чжан і його колеги створили шість різних симуляцій, засновані на 15 окремих наборах початкових умов, що дало їм в цілому 90 різних можливих сценаріїв майбутнього. У всіх цих 90 сценаріях модель передбачає підвищення рівня CO2 і подальшого глобального потепління на 4 градуси Цельсія до кінця XXI століття.

В результаті, моделювання показало, що сильні вітрові потоки в середніх широтах, відомі як “західні вітри”, будуть рухатися далі до полюсів, задаючи ураганам менший імпульс для руху. Моделі припускають, що найбільш сильно постраждає Азія і Північна Америка вздовж широт, близьких до Нью-Йорка. Однак швидкість урагану в тропіках не зміниться через підвищення температури.

Дослідження не змогло знайти чіткий зв’язок між зміною клімату, викликаною діяльністю людини, і недавнім уповільненням ураганів: в даний час немає достатньої кількості даних, щоб виключити випадкові зміни або деякі локальні причини.




Comments

    No results found.